miércoles, 8 de mayo de 2013

Barcelona, Fira de Sant Ponç en la calle del Hospital.

Barcelona, Fira de Sant Ponç en la calle del Hospital.

FIRA DE SANT PONÇ DE BARCELONA
Propera edició: 11/05/2012

L’11 de maig és Sant Ponç , patró dels herbolaris , i per aquest motiu en diverses ciutats i pobles de Catalunya s’organitzen fires en les quals les herbes remeieres, la mel, els dolços, fruites en almívar i productes confitats són protagonistes. Una de les de més renom és la fira de Sant Ponç de Barcelona que es celebra al carrer de l’Hospital.

A més de les parades hi haurà altres activitats tradicionals; a la parròquia de Sant Agustí, es farà una missa solemne en honor de Sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors. Tot seguit, hi haurà una processó presidida per la imatge del sant. A continuació es procedeix a la benedicció d’acció de gràcies, proclamació de la pubilla i la pubilleta de la festa.

Fa segles, aquesta fira es feia a la primavera, fins que al segle XVI es va cristianitzar i es va fer coincidir amb el dia de Sant Ponç, l’11 de maig. Era costum, a la primavera, que els herbolaris portessin herbes als malalts per vendre-les-hi, ja que la medicina popular atribuïa a determinades plantes propietats curatives, especialment les collides en aquesta estació de l’any més que les collides en altres èpoques. Aquest costum va donar lloc a la Fira de Sant Ponç, que primer es va emplaçar a la plaça de Sant Miquel, després al carrer de Sant Cugat del Rec, i després a prop de l’església de l’Hospital de la Santa Creu.

Avui en dia, l’emplaçament és el carrer de l’Hospital, que per Sant Ponç s’omple de gom a gom, fins al punt que costa passar-hi. A les bandes del carrer hi ha les paradetes, on es pot trobar ruscos de mel, mel, fruites confitades com arrop, poma, pera, cireres, taronja i altres fruites exòtiques; també melmelades, mató, iogurt i formatges artesans; herbes medicinals, com camamilla, orenga, menta, sajolida, tarongina, llorer, ginesta, til·la, poniol, marialluïsa i altres productes saborosos que beneficien el cos i l’esperit en gaudeix.

No hay comentarios:

Publicar un comentario